08 April 2011

INDONESIA part 1

assalamualaikum..
lebih dari sepuluh hari aku tak meng-update blog. ini kerana aku pergi bercuti di kampung halaman. so, selama aku kat sana, aku tak ada masa nak mengonline kan diri untuk berpesbuk or berbelog ni.

aku hanya ada masa untuk makan tido makan tido makan tido jeeeeeeeeee. :)

okay. today aku nak kongsikan gambar-gambar yang telah aku amek semasa berada di sana. kalau nak tengok, silakan. kalau tak nak tengok gi main jauh2 sana. wat semak je. :p

yang ni still kt KLIA





now, we flying..



bdak ni smpai sakit pinggang dok dlm flight 2jam 30minit.

 okay! dah sampai ke surabaya.
jalan di surabaya macet deh.



HOME SWEET HOME


 

kampung aku masih menggunakan perkhidmatan air perigi sebagai sumber air. 
sebab kampungku di kawasan desa.


pasar yang agak femes kat kampung aku.
"pasar ketapang"


kalau tak pandai tawar menawar, memang kena kelentong la.. tmbah2 lagi bila nmpk muka2 kami yang berbeza dari yang lain. 
ha? apakah?
hahhahha. 
actually peniaga kat sana pndai tau. 
dorang boleh tengok muka2 yang baru datang dari perantauan.
naseb baik aku bawak kazen aku yg menetap kat sana. 
dia memang pandai tawar menawar ni, so save duit aku dari di kena tipu.


ni pic aku mase 2007.
"eyh, tetibe rase muda kembali. hahahha"
 time ngah godek lappy pak ucu aku, 
tetibe jumpe gambar ni. dia simpan lagi rupanya. heheh
patutnya gambar ni dah tak ada sebab hp aku time tu sudah hilang.

bersambung....

do u LIKE it?

25 March 2011

going to INDONESIA.

hai semua..
i'm soooo exited nak tulis blog hari ni. nak tau kenapa??


sebab i nak balik kampung... yeayyy!!! dah lama giler rasanya tak balik ke kampuang halamanku. lebih kurang dalam 4 tahun cam tu lah. last i balik, selepas tamat SPM 2007. itu pon balik sekejap je, dalam 2 minggu je kot.

now, i nak balik 2minggu jugak lah sebab masa tak mengizinkan untuk i bercuti lama2. kat sini i ada banyak hal nak kena settle.

i balik kampung bukan sebab nak berjoli bagai. i balik ni pon sebab atuk i da uzur. sakit tua. i balik dengan adik bongsu dan mak je. kalau tak, i memang tak dapat nak balik sebab kat sini ada bnyak urusan yang belom selesai. tapi di sebabkan i dah 4 tahun tak balik, i dapat LESEN untuk balik bersama. :)

soo sooooo soooo exited!
(over)

i balik ni pon, memang betul2 bukan dalam perancangan langsung.
tup tup tup ada emergency call.
selalunya, benda yang tak di rancang la ni yang selalu terjadi dalam realiti kehidupan kan?
"manusia hanya mampu merancang, Allah yang menentukan "

and lagi satu, i nak mintak jasa baik uolz untuk mendoakan atuk i yang sedang bertarung dengan nyawa di sana, agar di permudahkan segala-galanya n semoga atuk i cepat sembuh dan di panjangkan umur.

korang nak tempah apa? barang kat sana murah2 taw. rugi kalu tak tempah :p ( gurau2 je )
rasanya i tak sempat nak bershoppink kat sana sebab macam yang i cakap tadi, i balik ni pon sebab ada emergency call.
I will go to Surabaya on Monday



* monument of surabaya *

 p/s : mesti rindu kat kawan-kawan di sini especially kat en.Bee. dan i sangat rindu suasana di kampung halaman sekarang ni.

do u LIKE it?

23 March 2011

KIRA KALORI DAN MARI KITA BAKO!


kira kalori <--- click mende tuh.

GOAL aku adalah untuk membakar lemak-lemak yang ada dalam badan aku ni sebanyak mungkin.
nampak tak dalam kurungan merah tu??
EXTREME FAT LOSS ok.
hahhaha
untuk pengetahun korang, calories calculator ni menghitung jumlah kalori yang korang perlu ambil setiap hari untuk maintain or nak loss weight 2lbs per week.
sekarang ni, tiap2 hari aku kira kalori dan aku akan CUBA untuk tidak lebih dari 900. tapi kalau dah terlebih, apa nak buat.. redha jela.. huhuhu
memang boleh nampak la perubahan nya.
tapi cam agak lambat la..
seminggu nak turun sekilo susah tau!
melainkan korang puasa or tak nak makan. 
haaa. yang tu, nak turun sehari sekilo pon boleh jadik.
korang kena loss weight seminggu sekilo paling banyak. kalau lebih, yang turun tu bukan lemak, tapi air. 
bila kehilangan bnyak air, badan korang akan lebih cepat naik bila korang makan.
tapi kalau turun 1kilo per week, yang turun tu adalah lemak jahat. dan korang akan tetap turun n turun setiap minggu.
selamat mengira kalori :)


p/s : nak pergi joging pasni. sebab rase cam dah gemok sangat ni. huahuahua

do u LIKE it??

22 March 2011

singgah di CASTLE

semalam ade lah hari outing seDUNIA. muahhaha. over pulak kan..
semalam aku dok layan kerenah si babun syazatul untuk lepaskan nafsu die pada SHISHA (betol ke aku eja ni?)

so aku bawak la beliau ke THE CASTLE kg baru. tempat ni orang pergi sebab nak bershisha je. ramai mamat arab la kat sini sebab owner nye pon arab
aku tak tau lah kenapa dia sangap sangat nak bershisha.
beliau kate dah setahun x lahap mende tuh. tuh pasal agak cam tamak sikit. 
yelaaa. mane tak nye, shisha tu dia sowang je isap. (tau la aku blanje, seronok lah beliau)
last-last, mabok dengan shisha. padan muka~~~

*berlakon semata-mata*

*  try isap shisha. tapi asap xdak. wat malu je. -__-" *

*ajul buat aksi naga. hahaha *

* aku tak tau la kenap pic blur. huhu *


pas shisha ktorang pergi makan kat CHOP N STEAK ( dulu kalu tak silap namanya THE SHIP ) plak. isi perut la. dah jenuh hidu bau asap shisa, cam lapo plak perut ni .

*curik blur punya*

 mula-mula aku tak nak lah makan kat sini sebab makanan dye x best pon. maybe sebab aku makan time bulan puasa. thats why la rasanya pon kurang sikit la.. semalam aku pergi, not bad la.. kira berpatutan. cam best la plak. ahakkz.. 

 tu jela aku nak hapdet untuk hari ini. daa~~

do u LIKE it?

20 March 2011

Risiko Seks di Bawah Umur ( perempuan )

aku cam malu-malu sikit nak buat entry ni. tapi di sebabkan aku rasa memang perlu untuk di share kepada korang sume, so dengan tebal muka aku buat entry pasal mende ni today. 

Uolz tau tak bahawa seks bawah umur ni boleh mengundang risiko. so, hati-hati ye kepada adik-adik di luar sana.

so, entry kali ini is about sex education. :)



Hubungan seksual pada usia di bawah 17 tahun diketahui dapat merangsang tumbuhnya sel kanser pada organ kandungan perempuan, karena pada usia 12-17 tahun, perubahan sel dalam mulut rahim sedang aktif pada usia sebegini.

Dengan adanya benda asing, termasuk alat kelamin laki-laki dan sel sperma, akan mengakibatkan perkembangan sel ke arah yang abnormal. Apalagi kalau sampai terjadi luka yang mengakibatkan infeksi dalam rahim.

Sel abnormal dalam mulut rahim itu dapat mengakibatkan  kanser serviks. Kanser serviks yang menyerang alat kandungan perempuan, berawal dari mulut rahim dan berisiko menyebar ke vagina hingga keluar di permukaan.
Selain itu, kanser serviks juga berisiko menyebar ke organ lainnya di dalam tubuh, misalnya uterus, ovarium, tuba fallopi, ginjal, paru-paru, lever, tulang hingga otak.
Jika telah mencapai tahap kritikal dan kanser ini dan menyebar ke organ tubuh lain, maka kanker serviks dapat mengakibatkan kematian. Penderita tahap kritikal umumnya harus mengangkat organ alat kandungan dan peluang untuk memiliki zuriat adalah amat tipis or tidak mungkin.
Di seluruh dunia, terdapat sekitar 100 jenis strain virus penyebab kanser serviks, yaitu virus HPV (Human Papilloma Virus). Strain yang terganas adalah type 16 dan 18. Gejala yang sering muncul pada penderita biasanya timbulnya keputihan yang berbau dan berulang-ulang serta terjadi pendarahan di bagian kemaluan ketika sedang tidak haid.
*GOOGLE*

Oleh karena itu, dianjurkan agar kaum perempuan kawen setelah berusia lebih dari 17 tahun dan menerapkan perilaku seksual yang sehat. Selain itu, kaum pompuan yang dah kawen dinasihatkan agar rajinkan diri korang untuk bertemu dengan doktot bagi mencegah kanser ini.
Kepada kaum perempuan yang belum berumur 17++ dan belum berkahwin, korang jgn gatal-gatal nak buat KAMASUTRA ni k. Nanti tak pasal-pasal kena kanser dan dapat dosa. 
P/s: budak-budak bawah umur ni, seeloknya study je. Dah cukup umor nanti baru boleh kawen k..
do u LIKE it??

17 March 2011

makanan yang menggemukkan!

Korang suka makan tak?? aku pon sukeeeee sangat makan. tapi kalau tak control pemakanan, mesti lah cepat "sehat" kan? so, kena pandai-pandai la control pemakanan. huhuh. so, kat sini aku nak senaraikan sikit makanan yang boleh membantu uolz untuk menjadi lebih demok. hahah.
sapa nak naikkan berat badan, sila makan yang di senaraikan sebanyak mungkin. bagi yang nak kurus pula, kena la berhati-hati di jalan raya. eh.. silap. hati-hati control pemakanan..



*pergghh*
Ice Cream
Betapa nikmatnya menikmati krim dingin dengan rasa vanila, strawberry atau coklat saat cuaca panas. tapi berhati-hatilah, sebabnya kalori yang terkandung dalam makanan sejuk ni cepat di serap. so, JUST FORGET IT!. korang boleh menggantikannya dengan yogurt. kan lebih sehat tuuu. tak pon, korang makan ice cream dengan kadar kalori yang ringan.


eh, salah.


Hot dog
"anjing panasss" or sosej. heheh. roti hotdog n mayonnaise or hotdog panggang memang the besst kan?? tapi korang tau tak hotdog mengandungi lemak yang tinggi dan juga mengandungi sodium yang banyak. so, korang kenalah kurangkan makan "anjing panass" ni. JANGAN MAKAN LEBIH DARI SATU!!



Coklat.
aku tau mesti ramai giler peminat coklat kat dunia ni. tapi bukan aku ok. aku tak suka coklat. boleh makan, tapi tak banyak lah. cukup lah sekadar cicip shj. strawberry lagi besttt ( bagi aku ). coklat juga mampu menenangkan fikiran. Dark Chocolate mampu memberi beberapa manfaat kepada kesihatan, itupon kalu korang makan dengan porsi yang sedikit. jangan makan terlalu banyak kerana kandungan kalori, lemak dan gula yang tinggi.



Minuman seperti iced coffee drinks, cocktail dan smoothies
Kalori dalam bentuk cairan sangat cepat menyerap ke dalam tubuh. Sebaiknya uolz mengetahui apa yang terkandung di dalam minuman uolz dan kurangilah makanan atau minuman dengan kalori yang tinggi. minum air mineral or air masak je. ia takde kalori. ZERO.




Makanan penutup yang terbuat dari kacang, coklat dan kelapa.
makanan yang ni memang dapat menjadi 'ranjau' kalori. uolz di sarankan untuk menambahkan  atau menukarkan menu buah-buahan untuk makanan penutup.

Salad yang dicampur dengan ayam, salad kentang, keju, mayonaise dan bahkan potongan roti dipenuhi dengan lemak dan kalori
konon-konon makan salad untuk kurus. tapi banyak jadah alam yang korang letak dalam salad tuh. memang rosal la diet uolz. Gantikan je natang yang mengandung banyak lemak dan kalori tadi dengan sayuran hijau dengan tambahan light mayonaise.

Makanan yang dipanggang
seperti steak, daging burger dan sebagainya memang nikmat. Tapi hati-hatilah, daging-daging tersebut banyak tersisip lemak. Bakarlah ayam, ikan, daging tanpa lemak bersama dengan sayuran dan buah-buahan. semakin  di bakar, semakin kurang lemaknya.



Buah kelapa 
buah kelapa banyak ditemukan di berbagai makanan seperti di dalam cake maupun smoothies. Buah kelapa mengandung lemak "jahat" , pemanis, termasuk di antaranya 129 kalori dan 8 gram lemak. Jika uolz menikmati porsi besar buah kelapa, maka kadar kalori dalam tubuh uolz akan naikkk. 



p/s: kalau diet, boleh makan nasi, tapi kuantiti yang sedikit (sesenduk or segenggam ). jangan makan junk food okay.

14 March 2011

6 SEBAB DI TINGGAL BF/GF

korang pernah tak mengalami saat-saat indah menjalin kasih sayang bersama buah hati, then secara tetiba dia putuskan hubungan tanpa sebab dan alasan yang jelas? BF/GF korang "bla" camtu jer, dan ianya memberi kesan yang amat mendalam kat korang. korang pon di belenggu dengan berjuta-juta pertanyaan. kenapa?.mengapa?.why?. ooooo my darling, why u leave me??? whyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!






so, disini saya nak kongsi denganuolz yang baru putus cinta or maybe yang dah lama putus cinta tapi masih tertanya-tanya sebab si dia tinggalkan uolz.

1. Si Dia Tidak Melihat Masa Depannya Bersama Anda

mungkin masa awal-awal bercinta dulu, semua tmapak indah and ala-ala sweet gitu. yela.. mula-mula kan.. kentot pon wangi. so, masing-masing rasa bahagia je. tapi bila dah lama-lama, maybe si dia tak nampak sinar kebahagiaan pada masa akan datang dalam hubungan yang korang bina tu. sebab tu lah, si dia tinggalkan uolz untuk mencari kebahagiaan yang hakiki.


2. Si Dia Takut Berkomitmen
kalau korang nak tau, orang lelaki ni, dorang ni susah sikit nak bagi komitmen or dalam erti kata lain, dorang malas nak berkomitmen even dah bercinta bertahun-tahun sekalipon. maybe, camtu jugak la BF korang. sebenarnya BF korang tak sampai hati nak bagi tau kt uolz yang dia masih belum ada komitmen. so, dorang pilih jalan untuk "bla" shj, daripa mengatakan hal yang sebenar. halangan daripada family pon boleh jadik jugak.



*lelaki yang tak suka ada ikatan dengan mana-mana pompuan adalah pondan!*



3. Si Dia Memiliki Masalah Pribadi

mungkin jugak si dia ada masalah peribadi. contohnya: kucing dia mati ke.. hahahha. takde lah. maybe dorang ade masalah kewangan ke, stress dengan kerja ke.. so, dengan adanya korang disisinya, MAYBE dia merasa bahawa korang ni hanya menambah kan tekanan dan membuatkan dorang lebih kusut. maka dengan itu, dorang memilih jalan untuk keluar dari tekanan tersebut.


4. Dia Memilih untuk 'Move On'

si dia baru sedar bahawasanya hidop dorang bosan bersama korang. asyik-asyik aktiviti yang sama je tiap-tiap hari. tak ade perkembangan langsung. so, dia memilih untuk "MOVE ON".



5. Hubungan Tidak Membaik

BERGADUH. saya percaya sume orang mesti pernah bergaduh dengan pasangan. tipu la kalu tak pernah gaduh. tak happening langsung hubungn korang tuh. tapi, kalu bergaduh tu.. kena berpada-pada n kena la berbaik semula. kalau tak baik-baik jugak, maybe si dia jenuh ah nak pujuk korang yang tak abes majok 24jam. so, dia pon memilih untuk tinggal je korang kat situ. ramai lagi orang yang nak kat dia kot.



*pening kepala layan karenah pasangan*

6. Si Dia Merasa Bersalah

part ni aku paling suka. si dia mula merasa bersalah sebab dia tau dah banyak kali dia sakitkan hati korang. walaupun dia dah telah berubah dan janji tak buat lagi, tapi korang masih tak nampak perubahan dalam diri dia dan  mende ni akan membuatkan dia merasa bersalah. sebab tu lah dia pergi dari hidup korang dan berharap korang akan menemui sinar kebahagiaan. 






p/s: tak semua sang kekasih meninggalkan pasangan sebab adanya orang ke 3. masih banyak lagi alasan yang membuatkan dorang berputus asa untuk meneruskan percintaa.

13 March 2011

:: jantan tak tau malu dan gila seks :: (18sx)


sape tak kenal MARIA OZAWA? cuba angkat kaki sikit. aku nak tengok berapa ramai yang tak kenal. 1, 2, 3, 4, 5. 5 orang je???

okay. siapa yang  kenal, sila angkat tangan pulak. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8,9,....................wow! ramai gilossss. especially laki. hahah
aku tau la korang memang suka kat p*** star jepon nih. ( asal aku asyik hapdet pasal jepon ek?)

ceritanya begini. tadi petang aku tengah usah-usha blog orang, pastu tengok-tengok pesbuk. then, aku hapdet status aku pasal minah ni.


so, lepas hapdet status ni, aku pon pegi lah kat page beliau. nak tengok kot2 memang btol ke dye terkorban kan. huhuhu


*ko tengok bape rmai orang minat dia?*

memang ramai. hahhah
mase aku ngah scroll ke bawah, aku ternampak la satu mamat ni, yang muka bertalam talam. rase cam nak tembak je kepala dia. first-first aku bace pose wall dia, aku ingt mamat ni marah kat Maria Ozawa ni sebab jadi pelacur. memang iye dia marah. tapi last sekali ayat dia cam harem. bongok punye jantan. 



* dia da kutuk-kutuk, pastu nak offer diri. Podah!*

kalau kau rase baek sangat, tak perlu la nak kutuk-kutuk orang bagai kan. pastu nak ''offer" diri lak. dasar jantan tak tau malu. nampak sangat dia gila seks. dia nasihat bagai nak rak. tapi rupa-rupanya peminat P*** star. 
cinabeng betol!

bubbye!


12 March 2011

TSUNAMI LAGI!

maybe aku adalah orang yang da terlambat nak update pasal tsunami kat jepon ni. mesti korang dah dengar pasal tsunami kat jepon pagi tadi kan?
aku baru je dengar kol 10 malam tadi. ketinggalan berita. hahha. itupon aku dapat tau daripada farzana.
citernye camni,

mase aku otw nak hantar blur a.k.a farzana balik umah, farzana dapat messages daripada no tak kenal, tanya pasal bf si farzana yang kat jepon tu ok ke tak, sebab kat jepon kena bencana alam katanya. aku ingat member2 blur tu saje je nak prank blur tu kan.. so, aku ingat mende tu tipu la kan. yela, kitorang sebok berkarok tadi siang. huha hua sana sini sampai ke malam tak hengat dunia kan. mane la nak tau ade perang ke 3 ke, tanah runtuh dan tsunami bagai. memang tak laaa~~ kitorang sebok menyanyi je tadi. aku tau suara aku tak macam Dato' Siti. so jangan nak pertikaikan suara aku k ( muke kerek) :D .

tak dapat nak tunjuk gambar la plak, sebab camera syazatul plak kena virus bagai. bengang je aku. dah pose cun-cun ( konon), tetibe sume hilang. so, entry kali ni, tidak ada gambar ye kawan-kawan :(

kesian kawan aku syazatul monyet tuh, tengah tensen pasal kehilangan semua gambar dalam camera canggih beliau. memory car kena virus katanya. tah cane bole virus tu masok dalam memory card dia. aku boleh tompang simpati jelaaa..

tadi siang kami semua gembira sangat. bila malam je, masing-masing muke monyok. cam mop lantai.
aku dengan gastrik aku yang mula datang balik.
syazatul dengan memory card yang kena virus,
blur plak risaukan boipren dia yang kat negara otromen (jepon) yang sedang di landa tsunami.

eyh, cam dah jauh je aku lari tajuk ni.
hokeyh. aku copy paste sikit articles yang aku baca tadi.


"An 8.9 magnitude earthquake has hit the north-west of Japan, triggering a tsunami that sent ships and cars crashing into coastal towns. It has prompted tsunami warnings around the Pacific.


Forty people have been confirmed dead, but the toll is expected to rise sharply. Another 39 have been reported missing. The government has issued a warning that another strong earthquake could hit Japan."



* dahsyat tsunami ni. takut weyh *

mintak-mintak lah malaysia tak kena bencana camni. slalunya, bencana camni, adalah amaran daripadaNYA. 


~astaghfirullahal'azim~

10 March 2011

kurus dengan hati gembira!

zaman sekarang ni, dah makin ramai orang demok-demok. kalau kita tengok orang dulu-dulu, badan dorang fit je, langsing dan mantap. faktor yang menyebabkan kegemokan berlaku adalah kerana faktor gaya hidup dan pemakanan yang tidak sehat. sekarang ni pon, orang semua bajet nak makan fast food jeee. McD LA, kfc la, Pizza, Subway dan macam-macam lagi lah fast food yang dijual sekarang ni. dan majoritinya, ramai orang suke makan fast food kan.. yela, senang, cepat, sedap dan juga tinggi kalori. korang bayangkan jela, bape ribu kalori yang terkandung dalam makanan fast food ni. tu pasal la kot badan pon cepat naik kalau di amalkan selalu.

kalau zaman dulu, mane ade sume natang ni, tu pasal la body dorang fit dan risiko untuk kena penyakit tu kurang la. bukan tak bole makan fast food ni.. tapi kena la jarang-jarang.
selain dari itu, bukan fast food je yang boleh buat kita gemok. makan terlalu kerap dan tidak bersenam pon boleh buatkan kita gemok kan..


* hohohoh. korang nak ke body camni sebab x jaga pemakanan? *


okay, cerita pasal bersenam ni, aku nak kongsi dengan korang cara bersenam yang bagi aku best and tidak membosankan.
aku tau, ramai yang tidak suka atau tidak sempat untuk bersenam ni. tak pon, malu nak bersenam (termasok aku). aku ni dikatakan pemalas jugak la kalau bab bersenam ni, pastu suka makan. tapi nak jugak kurus.macam mane tu??
selalunye aku berjogging je, ataupon, main tali skipping kat umah. itu pon aku buat 3 bulan sekali. hahhahahah. bukan 3 kali seminggu k. 
malas kot nak jogging tiap2 hari. pastu malu nak jogging sorang-sorang sebab nanti mesti ada orang pandang. huhuh maluuuuuuu.

ok enough membebel tak tentu hala.
senaman yang aku kata best tu, adalah senaman dancing. dancing tu pon senaman gak tau! sape yang tak tau tu, meyh sini aku tembak kepala ko.
aku dancing kat dalam bilik je. sebab tak ade modal nak masok kelas dancing. hahha. aku tak tau la sejak bila aku terjebak dalam dancing ni. aku tengok cam best je dorang nari-nari goyangkan pinggul. cehhh.  ;p

aku pilih Zumba Dancing. aku tengok dorang nari cam happening giler. sumpah best.
bila aku tengok testimony dorang, rase eksaited nak menari tu semakin membuak2 sebab ianya memang terbukti kot.


* testimony tentang zumba yang mampu kuruskan badan * 


*ni dorang ajar step by step*

best gila belajar dancing. enjoy sangat-sangat. so, takdelah nak malu-malu sebab orang tengok kita bersenam. pastu "gegar" sana sini ( lemak berebihan ). sebab kita hanya perlu menari dalam bilik je. bukan nari atas pentas pon kan.
rugi kalau korang tak try. sebab step zumba ni takde lah susah mane pon. enjoy beb.
maybe orang-orang melayu lebih suka tarian poco-poco. tapi aku tak minat lah. sebab lagu poco-poco tu cam tak rancak sangat. cam zumba ni, rancak la jugak. leh wat break dance lagi tuh ( tipu ) hahahha. baru dengar lagu dah rase nak menari, belom tengok video lagi. 




* syok tengok dorang nari-nari ni. minah ni dance laju sangat. :(  *

aku tengah belajar untuk ikut jejak minah dalam video nih. tangkas betol dia menari, berterabor aku nak tiru step dia. huhuhu. mane la tau kan, kot-kot aku boleh kurus dan matopz macam megan foxxxxx ke kan..


* mengalahkan pompuan tulen body megan foxx ni. *


p/s : jelez kat En. Bee yang boleh kurus dengan cepat . grrrrr

wayang kulit free!

kali aku nak update pasal cerita dalam kain plak.. DALAM KAIN?? OMG!!
cerita ni bole la di kategorikan baru jugak la, tapi aku adalah orang terakhir yang update pasal cerita ni selepas FARZANA n SYAZATUL. ini entry pasal wayang kulit yang aku tonton secara percuma dengan beruk and monyet 2 ekor tuh ( aku memang panggil kawan-kawan aku camtuh )


*nampak tak kereta dorang tu? dorang da pindah port dah mase kitorang amek gambar ni*


aku tak kesah pon sebenarnya kalo dorang ni nak beromen ke hape kan. sumpah aku tak kesah! sebab kubur aku ngan dorang lain-lain, so, bia la dorang tanggung dosa masing-masing kan.
kat sini aku bukan nak mengutok or mengumpat, tapi aku just nak bagi pandangan aku je..

kot ye pon uolz da sangap and dah tak boleh tahan kan, korang pergi la cari port baik sikit, yang takde orang lalu lalang, yang sunyi-sunyi sikit. ni tak, kat tempat orang ramai melepak jugak dorang nak beromen. eh, hellow, mata aku ni tak rabon lagi tau!. masih nampak dengan jelas ape dorang buat dalam kereta.
area selangor ni, setau aku, bnyak hotel-hotel bajet yang boleh korang pergi untuk wat mende tu semua okeyh. aman, tiada gangguan and takdelah kitorang dapat tempias dosa korang (mengutuk) .

kalo dah beromen depan kitorang, memang konfem-konfem la kena kutok! aku rasa cam nak ketok je pintu kereta dia tuh and suruh dorang cari port baik sikit, or suruh dorang balik umah and kawen je tros. bukan ape, sakit mata kami yang melihatnye. kami pon ade jugak boipren ni, tapi akdelah sampai tergamak nak beromen depan orang. agak-agak la weyh.

* ni port pertama dorang *


maybe dorang bajet dorang punye kereta tu tinted kaw-kaw punye lah, sampai orang luar pon takboleh tengok. padahal tinted dorang same je dengan kereta aku tuh, so memang bole nampak dengan clear la.


k la, aku cam malas lak nak bercerita pasal dorang ni. wat semak kepala ota aku jee.. baik aku tido da..



* sume bajet comel la kan..* 


* tengok tinted kereta aku. tade lah gelap sangat kan?*

ok lah. rasenye, tu jela aku nak update pasal entry kali ni. chaw!



p/s : suka tengok koleksi latest pic aku. :)

07 March 2011

Maniskah Bermadu??

salam to all.. dah lama gile kot aku tak update blog ni. dah berhabuk. fuh!! fuh!! ( tiup habuk ). macam biase, aku tak update sebab laptop aku ni problem bnyak. dah tenat kot. tunggu masa je nak di cabut umurnya. :p

okay, sekarang ni aku nak update pasal MADU. madu ape? madu lebah ke, madurasa ke, bermadu ke, dimadu ke. pape jela. janji madu kan. 
madu ni manis dimakan. tapi madu lebah la.. semua orang suke kan? baik untuk kesihatan plak tu. tapi kalau BERMADU, ni hanya manis bagi sesetengah insan je. bermadu ni sangat manis bagi kaum lelaki. dorang memang suka bab-bab camni ni. dah nama pon laki kan... tapi kalau bagi kaum hawa macam aku, memang tak lah...~~ kirim salam. yela, perempuan mane yang nak bermadu? sakit wooo. pahit bak hempedu. ceehhhh~~ hahah (cam ade pengalaman je)

ok. enough! pagi - pagi tadi aku dah dikejutkan dengan tajuk utama Metro hari ni. ade sape-sape baca metro tak hari ni? yang baca, mesti dah tau dengan tajuk utama Metro. kalau nak tau, tekan SINI.


wah.. elok-elok mate aku yang tengah kuyu dan mamai sebab baru bangun tido, teros terbeliak biji mata tengok berita hangat macam tu..
cerita ni mengisahkan bapak tiri yang slalu sangat " bedal " anak  tiri dia, sampai beberapa kali terserempak dengan ahli keluarga lain masa tengah menjalankan "aksi". ekceli, mende-mende camtu, bukan 'luar biasa' zaman sekarang ni. di anggap biasa dah ( bagi pelakunya ). tapi bagi masyarakat, kejadian sebegini adalah sangat jijik. Nauzubillah


*gambar hiasan*

ni baru anak tiri, ada jugak bapa-bapa di luar sana yang lebih teruk daripada ni. bapa " bedal " anak kandung sendiri. ape kes??? haish.. dorang ni sume betul-betul da buta hati. anak sendiri pon nak dijadikan pemuas nafsu. bini ada kat rumah bukan nak jaga elok-elok. anak jugak yang nak di bedal. tarak otak punya olang.  kot ye pon ko da sangap sangat pergi la 'buat' dengan bini. kalu dah tak selera dengan bini, ko pergi la kat lorong haji taib. kat sane ko boleh pilih mengikut citarasa haiwan kau tuh. nak sangat buat dosa kan. amek kau! kalau omputih or orang-orang yang bukan islam buat mende camni, takde lah aku nak heran sangat. ni nama je dalam maykad islam. tapi perangai lebih teruk dari orang bukan islam. hidup ni tak lama weyh. bila-bila je bole dicabut. so, bawa-bawa lah beringat Yang Maha Esa. 
kepada pembaca-pembaca yang telah bergelar bapa, sila lah  ambil ikhtibar. jangan jadik cam bapa-bapa binatang yang takde rase tanggungjawab. anak tu kan anugerah tuhan. so, jaga lah seelok-eloknya. ajar yang baik-baik je.


*google*

tu jelah sebenarnye aku nak update for today. chaw!

p/s : nak mula aktif berblogging balik..

27 January 2011

..:: gadis rabu ::..

ape ade pade hari rabu? ade pasar rabu ke? HAHAH.
tapi hari bukan hari rabu.
ini kisah di hari rabu. :P





dulu mase kat sekolah, time tu form 5 kot. aku paling suke hari rabu. sebab haru rabu ade pendidikan jasmani di waktu pagi and tiade kelas math. hahah. best2. sebab, pagi - pagi xdelah mengantuk sebab ade kelas PJK. and takde lah aku nak mengelak dari kelas math macam hari - hari lain. :p. aku memang tak suke math. math pon tak suke aku. hahhah.


okee. back to da topic, sebenarnya, aku nak bercerita tentang personaliti aku yang tak bape bole untuk di banggakan ni. sedang aku bosan - bosan dok jage kedai bapak aku ni ha.. aku pon google la " rahsia hari kelahiran ". aku tau mende alah ni bukan leh percaya sangat. tapi layan sajaaa. :p


antaranya ialah...
jeng jeng jeng!!




Suka berdendam.Jika ada orang berbuat jahat padanya, dia akan berbuat lebih jahat lagi pada orang itu.

" haha. itu lah kelemahanku. don't mess with me ya! hahha. aku tau perangai tu tak baik. sekarang ni aku cube control diri aku agar cuba untuk lebih bersabar and cuba untuk buang semua sifat dendam kesumat ni. tapi, aku akan berbuat baik and lebih baik jika orang tu buat baik kat aku. Insyaallah.."


 Namun dia pandai dalam pergaulan, pandai mengambil hati dan pandai menghargai orang. 

" bergaul? amek hati? hmmm.. bole la.. tapi takde la pandai sangat. hehehe. mungkin sebab aku ni suke bercakap kot. tapi ngan orang yang aku kenal je okee. kalo baru kenal tu, agak malu2 kucing sikit. hahhaha.
menghargai? hmm. bole laaaaaa. aku akan cuba sedaya upaya untuk menghargai orang tu seikhlas hati. :D. kalo ade sesape yang ter baca pengakuan aku ni, and rase aku ni xreti menghargai, sorry la. coz menghargai ni kene ikhlas kan? kalo tak ikhlas, lu pikir la sendiri. hahah "


Suka mementingkan teman dari dirinya sendiri.

" yupz! aku lebih suke pentingkan teman - teman aku daripada aku. aku akan cuba menjaga hati dan perasaan dorang and aku rela berkorban untuk sahabat - sahabat aku walaupun itu berat buatku. huhuh. senang citer, kawan utama la daripada diri sendiri. tapi tengok keadaan jugak la. tapi aku rase, aku memang akan mementingkan kawan - kawan sekeliling aku. tapi jangan pulak korang amek kesempatan yeR! "


 Berfikiran terbuka, tak pandai simpan rahsia, tidak suka diperintah dalam bekerja.

"yup. i'm very open minded person. lantak korang la nk kutuk ke hape. ade aku kesah? hahha. means, aku ni xde la amek hati sangat if ade someone kritik aku. sebab aku jadikan itu sume sebagai panduan agar menjadi lebih baik.
tak pandai simpan rahsia? bukan tak pandai.. tapi aku ni cam kureng ketat sikit dalam simpan rahsia. tapi takde la sume rahsia aku bocorkan. aku akan share rahsia tu dengan orang yang aku percaya je. means, aku akan share dengan orang yang aku rase betul - betul bole simpan rahsia tuuu. hahha. 
aku memang tak suke diperintah. sebab aku suke jadi bos. :D . tapi kalo keje ngan orang, konpom2 la diperintah kan? ngeeee. maksud aku, aku boleh disuruh, tapi kene lah cara lembut gitu.. takde la nk perintah pastu gunekan cara kasar. memang tak la. otomatik muke aku jadi toye and akan jadi tensen. tapi xde la sampai nages -nanges okee? :p"


 Keputusannya tidak seimbang, kurang pengalaman.

" hmmm. rase nye lah kot. hehehe. aku memang susah sikit nak buat keputusan. kadang - kadang lain di hati, lain di mulut dan memang kurang pengalaman tapi mempunyai cita - cita yang tinggi :) "


 Hatinya keras dan tidak mudah termakan pujuk. Hanya orang2 tertentu saja yang tahu melembutkan hatinya.

" yes! aku memang begitu. tapi aku ni jenis yang susa merajok kecuali dengan si dia ( ngade2 ). alaaa, majok manje2 je. hahhaha. maksud aku, aku takde la nak majok - majok ngan kengkawan. not my type. haha. and aku pon tak suke kwan - kwan majok dengan aku. hanya orang tertentu je leh pujuk aku. kalo setakat pujuk main2, tak payah. memang tak ku layan "


 Dalam soal kewangan, dia pandai cari duit tapi tak pandai simpan duit. 

" ngeee. ape yang ade dalam pale otak aku bile ade duit? mesti la shoooopink! shooopink! and shooopink! memang tak reti nak simpan duit. huhuhu


Cintanya pandang pertama dan rela berkorban kerana cinta.

" kadang - kadang je sanggup berkorban. hehehe. tak bole di biasekan sangat. nanti orang kan pijak kepale plak. "


 Seksualnya tinggi dan kuat, romantik ditempat tidur dan pandai berasmara.

" hohohohoho. no komen.. teeeeeeeettt. aku lom kawen lagi. so, xtw la tinggi ke rendah. hahhaha "

26 January 2011

tempat best untuk rilex.





ehem - ehem. 

i nak cerita pasal tempat makan yang i pergi semalam. best, santai, cantik, n berbaloi sangat - sangat. :D

semalam i pergi cari kedai makan yang ala - ala santai gitu, untuk sambut birthday En. Bee. huhuh. semalam jugak adalah hari perkenalan or pertemuan kami yang ke tuuuuutttt. hahha. biarlah rahsia ( bek x yah citer kalo rahsie ) hahhaha.

ekceli, memang i da plan nak makan kat sini, sebab before dis, i da meng-google tempat - tempat makan yang cantik, santai n not too expensive la. sbab kali ni i yang kene belanje orang tu sebab semalam kan birthday si dia. huhuh. so, kene la berpatutan dengan bajet aiiii.. :p

i memang tak pernah pergi tempat ni. and i pon tak tau tempat ni kat celah mane. yang i tau, ianya kat gombak. so, we decide to explore first. kalo tak jumpe, baru pergi kat restoran tupai - tupai. explore punye explore, akhirnya jumpe la tempat ni. nasib baik la dye yang drive. kalo i yang drive, memang sampai kol 12 tengah malam pon tak jumpe agaknye. huahuahahu :p. tempat ni agak dalam - dalam sikit. dekat kawasan perumahan. kalo tengok dari luar, memang tak sangka la, kat kawasan perumahan tu ade retoran and spa.

sampai je kat sne, mula la i takut. takut tak cukup bajet. hahha. yela, nmpak exclusive je restoran tu. rase cam tak mampu nak makan kat situ. rase cam nak patah balik je. hahhaha. tapi... we all redah jugakk :)

kat sane, dorang akan bagi choice kat kita, either nak bersila or duduk kat kerusi. and we choose to bersila. hehehe

bile i tengok menu, memang terkezut tawww. sebab ape yang i sangkakan, meleset sama sekali. harga die memang berbaloi2 sangat. tak mahal pon. standard sajaaaa.


i da lupe name dye. tapi memang sedap.
 RM 18.90

tak dapat nak tangkap pic banyak - banyak sebab lampu kat pondok yang kami pilih tu agak malap. so gambar pon tak bnyak and tak cantik sebab guna camera nokia 3310 je. huhuhu. hahha :p


muke en.Bee xleh bla. hahahha. muke kelaparan


seronok santai - santai kat sini. rase cam taknak balik umah je. hahha. environment dye memang best.  bayangkan lah, menikmati hidangan dengan aingin yang sepoi - sepoi bahasa. eceeeehhh. pastu dengan environment yang mendamaikan,xde la bising cam kedai mamak tuuu. heheh.
servis bagos. makanan pon best. harga pon best and sumenye lah best. tak rugi kalo pergi sini.

kat sini pon ade Spa taw. so, sape rase nak gi Spa tu, try la kat sini. leh makan - makan sekali. :)


for more info click kat name restoran kat atas tuu.
daaaa :)