27 November 2009

Hari Raya Korban - Erti Sebuah Pengorbanan

TINGGINYA NILAI PENGORBANAN
Korban di dalam Islam bukanlah perkara baru. Sejarah bermula sejak peristiwa pertikaian Qabil dan Habil lagi, di mana Allah SWT mensyaratkan kepada mereka untuk menyediakan sembelihan bagi mengadili siapa yang lebih berhak memiliki Iklima. Tentu sekali yang lebih ikhlas dengan Allah SWT dengan menyediakan binatang yang terbaik untuk dikorbankan diterima oleh Allah SWT. Namun nilainya perlu dibayar dengan nyawa.

Kemuncak peristiwa Korban adalah kisah Nabi Adam a.s yang telah diarah untuk menyembelih Nabi Ismail a.s putera yang disayangi baginda. Bayangkan, sebelum Ismail dilahirkan lagi Nabi Ibrahim a.s telah meninggalkannya dengan suruhan dari Allah SWT dan hanya dapat melihat kembali anak kesayangan baginda apabila si anak telah menjadi seorang kanak-kanak yang rupawan. Namun dugaan Allah SWT masih belum terhenti, malah kali ini lebih berat apabila Nabi Ibrahim a.s diperintahkan pula untuk menyembelih Ismail a.s.

Kisah ini turut dialami oleh ayahanda baginda s.a.w Abdullah bin Abdul Mutallib apabila kelahiran beliau perlu ditebus dengan 100 ekor unta bagi menggantikan nyawanya. Ini adalah kerana Abdul Mutallib telah dikurniakan dengan 12 orang anak lelaki dan ketika isteri beliau hamil untuk kali ke 13, Abdul Mutallib telah bernazar jika dikurniakan seorang lagi anak lelaki, anak ini akan dikorbankan untuk tuhan.

Tiga kisah di atas menunjukkan betapa besarnya nilai sesuatu korban dilaksanakan. Ianya melibatkan hati dan perasaan, keikhlasan dan menerima sesuatu dari Allah SWT dengan terbuka dan penuh tawakkal.

Nilai-nilai ini perlu dihayati semula dalam pelaksanaan korban kepada Allah SWT semasa hari Nahr dan Tasyrik. Bukan setakat bermaksud menyembelih kambing, lembu atau unta semata-mata, tetapi Allah SWT inginkan ketinggian nilai dari perbuatan itu, sebagaimana contoh korban yang telah ditunjukkan oleh umat-umat terdahulu.


p/s: berkorbanlah kamu, seblm kamu d korbankan..

3 comments:

abid_pm said...

Assalamualaikum..
Betapa besarnya erti pengorbanan..
Nabi Ismail yg ketika itu awal remaja,, redha kepada perintah Allah untuk dikorbankan oleh bapanya Nabi Ibrahim..
tetapi,, betapa besar pengorbanan kita kepada maha Pencipta?..
Ku pun kekadang tertinggal solat atas alasan yang tak munasabah..

same2 la kita meraikan eid Adha dengan pengertian pengorbanan dan pendamaian yang besar..

selamat menyambut eid Adha Iis!
Nice post..liked!

eis said...

thankz..
2 la psl..
i pon sme gak..
huhu
sje je cri psl n tmbh dose..
godaan syaitan terlalu bnyak..
tmbh2 lg,
owg cam i ni, yg xberape kuat sgt imannye..

abid_pm said...

Oleh itu mari semua,
kita bertaubat..

DIA satu-satunya pengampun dosa-dosa besar! Sesungguhnya DIA-lah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang~